Thursday, 27 December 2012

Cinta buat kita berubah?





“ maka ingatlah kepadaKu, Aku pun akan ingat kepadamu…” (2:152)

Entry sebelum ni pun ana pernah post mengenai tanda-tanda cinta Allah kepada hambaNya… SubhanaAllah, kalau kita sedang dilamun cinta sekarang, apa perasaan yang sedang alami?... Excited, senyum sokmo =D, asyik teringat kat sidia, mesej yang sidia bagi xnak delete, mandi xbasah, makan xkenyang, tapi tidur mesti lena… Jika itu yang berlaku, adakah ia benar-benar mengubah hidup kita?

Ya. Memang benar.

Disini kita fokuskan kepada cinta selepas kahwin. Bagaimana rasenya cinta selepas kahwin ni? Ana rasa ramai akhawat2, muslimat diluar sana pasti ramai yang berkeinginan untuk kahwin kan. =). Memang perasaan cinta adalah lumrah hidup kita. Dah disebatikan dalam jiwa kita untuk merasai rasa cinta, rasa ingin dicintai dan memberi rasa cinta kepada yang disayangi. Ketika tengah dilamun cinta tu, rase-rasenya kalau suami/sidia suruh kita buat sesuatu, kita buat x? konfemla kita buat dengan begitu excited, bersungguh-sungguh buat tanpa rasa terpaksa pun. Sebab apa? Sebab kita sayangkan dia dan dia sayang kan kita. Setiap yang kita lakukan, kita mengharapkan cinta sidia akan lebih kuat untuk kita…

Subhanallah, indahnya rasa disayangi dan dicintai. Sebenarnya begitulah praktikal yang Allah mahu dari kita. Bilamana kita rasa ingin dicintai oleh Allah, Allah memberi syarat-syarat-Nya untuk kita lakukan. Allah suruh kita menjaga aurat, Allah suruh kita menjaga pergaulan… kalau kita betul2 cintakan Allah, kita mesti akan buat semua ni tanpa rasa dipaksa pun kan. Cinta Allah xakan pernah menghampakan kita. Kerana Allah juga sentiasa cinta akan hambaNya yang menjaga agama DIA dan setiap saat cinta Allah xpernah berubah. Wow! Bestnya kalau macamni… =) Hebatnya!

Antara tanda Allah cintakan kita adalah Dia xbagi kita lalai, Dia memberi kita kesolehan, Dia memberi kita kelembutan dan Dia menyukarkan kita dari melakukan maksiat.

Setiap perubahan yang berlaku pasti ada titik permulaannya dan titik permulaan ana adalah kenal ALLAH dan bersahabat dengan mereka yang juga inginkan perubahan.

Tak kenal maka xcinta? Betul ke? Ana setuju dengan statement ni. Sebab apa? Kerana jika kita betul2 kenal sifat2 Allah, kita tahu tentang tujuan hidup kita, kita kenal diri kita, pasti kita akan lebih sayang dan cinta pun lebih. Bilamana Allah cintakan hambaNya, Dia memberi kita kefahaman agama. Maknanya kalau kita dapat konsisten ikut usrah atau halaqah setiap minggu, pergi ke program-program agama, insyaAllah cinta kita pasti lebih kuat kerana kita sudah kenal dengan lebih mendalam bagaimana sebenarnya orang yang akan kita cintai ni. Betul x?


Kita kena banyakkan doa semoga cinta Allah sentiasa bersama kita dan redha Allah sentiasa mengiringi setiap perbuatan yang kita lakukan. insyaAllah… 

Mungkin beginilah hari2 kita tanpa ALLAH

p/s: kalau nak main bola tampar boleh tapi jangan becampur dengan lelaki yang bukan mahram...=)

Monday, 24 December 2012

Kata semangat



Hebatkah aku?



Tarbiyyah menuju jalan Allah sulit.

Kerana menempah syurga itu bukan semudah menguis pasir di pantai untuk mencari remis tapi ia memerlukan tenaga yang banyak. Memang harganya mahal. Tidak cukup dengan gaji berpangkat Prof, tan sri, datuk, atau lain-lain…

Tapi sulit itu mengukuhkan. Kukuh di hati kerana dengannya, iman kita bertambah. Perjalananya terlalu panjangggg… untuk hasil yang menyenangkan hati.

Pertama sekali, kita kena tajdid niat (betulkan niat) dulu sebelum melangkah ke step seterusnya.

Kenapa perlu tarbiyyah?

“ … kerana kamu menyuruh berbuat yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah…” (3: 110)

Perubahan itu bukan terletak pada para murabbiyah semata tapi diri kita yang perlu cuba melangkah dari batas yang penuh dengan perkara sia-sia.

“nak berubah perlu mula dari hati, tanamkan sifat cinta pada ALLAH. Kita xkan rase penat buat kerja dakwah ni kalu kita tahu sebenarnya inilah tanggungjawab kita…”
Bergema kata-kata seorang akhawat tempoh hari.

maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketaqwaannya…” (91: 8)

Tapi tak ramai yang memilih jalan yang mendaki. Kerana pahala xnampak. Kalau result exam, 2 3 minggu lepas test lecturer dah tampal depan bilik dia. Jadi, kita tahu usaha kita yang sebanyak itu, gred exam setinggi/serendah itu… tapi pahala, kita xtahu. Semua itu urusan Allah. Itulah ujian kepada kita untuk melakukan ibadah bukan kerana mengharapkan pahala semata2 tapi kerana Allah suruh.

Antara tarbiyyah dan oksigen. Mana yang antunna pilih??

Hidup tanpa oksigen, jasad kita mati
Hidup tanpa tarbiyyah, jasad hidup tapi hati mati… nauzubillah

Rendahkanlah egomu.

“ kenapa nak sombong dengan ALLAH? Rendahkan egomu. Setiap masa kita perlukan Allah. Allah bagi segala kenikmatan kepada kita tapi nak buat perkara yang Allah suruh pun berkira… jangan sombong dengan Allah”

Allah xletakkan syarat orang sekolah agama je yang layak berdakwah, para ustaz atau ustazah je yang mesti sebarkan agama Allah. Cuba kita renungkan, xsemua yang warak/alim tu sejak lahir dah di didik seperti itu. Tapi kebanyakan mereka lahir dalam kalangan orang yang masih melakukan perkara jahiliah.

Mereka berubah… ya! Mereka berubah
Dengan izin Allah… 

Berusahalah mencari hidayah Allah. Bukan kerana hidayah belum sampai tapi kerana kita yang tidak mengeluarkan sedikit tenaga zahir dan batin untuk mencarinya…

Ubat hatimu dengan…
1)      Bace quran dan tafsinya
2)      Solat malam-kuatkan hati
3)      Bersamalah dengan orang yang soleh/ah
4)      Berpuasa- menahan nafsu
5)      Berzikir- pulihkan hati

Nikmat kuasaNya



Bila berada di perantauan…

Nikmat melihat kebesaran Allah, empat musim yang silih berganti.
Musim bunga… huh, menarik sungguh helaian kelopak yang berayun sebelum mencecah tanah
Dapat hidu bau bunga yang mekar… mungkin
Sendirian terbayangkan tentang keajaiban yang Allah bagi pada makhluknya
Masih tiada peluang untuk kesana…

“macamane keadaan kat sana, hantarla gambar, nak tengok jugak…”

Excited xterkata bila dapat berhububg dengan kawan yang berada di musim bunga ketika itu.

“alaa… cari je kat google image, gambar same je la”

Nampak tak… mungkin dia dah lama di sana… rasa biasa2 je
Hehe… ana yang excited lebih
Bila ana akan ke sana?
Jika diizinkan Allah… =)

Saturday, 1 December 2012

Ambo banggo jadi anok kelate...


Ambo banggo jadi anok kelate…
Hidup dah 20 tahun lebih kat bumi kelate, ambo rase banggo sbb baru semale ambo dapat masuk stadium kelate. Hehe

Alhamdulillah semalam dapat juga peluang untuk ana bergambar di stadium Kelantan.



Amboii… pegi tengok bola kerr kak oi?

Ishy, bola mane ada semalam. Indon lawan Malaysia kat stadium lain..

Abis tu, nape pegi stadium kelate malam2?

Sebab ada ustaz azhar..heheh
Excited sangat sampai rase macam mimpi sebab semalam dapat dengar ceramah dari 2 orang selebriti dan 2 orang penceramah yang popular iaitu ustaz azhar idrus(UAI), amin idris(penceramah TV alhijrah), heliza AF dan meyda(pelakon Ketika Cinta Bertasbih)…

Wow!
Gandingan yang sangat mantap membicarakan tentang soal ‘bicara selebriti’.
Ceramah tersebut mula pada jam 9 malam d padang bola sepak stadium Kelantan. Ana dah gerak naik bas seawal jam 5 petang. 
Awal sangat kott. 
Tapi xpe, semua ni sebab nak dengar ceramah UAI la ni… duk round2 kat pasar malam kota bharu, sempat juga ana dan kawan pekena char kuew tiau kat gerai area situ. Best jugakla. Habis je makan, pegi masuk stadium dan bergambar untuk beberapa keping gambar sebagai kenangan kat padang yang jadi kebanggaan orang Kelantan ni. 
Tengah duk jalan2 tu, ana ternampak satu gerai yang mempamerkan gambar2 palestin dan tabung untuk warga Gaza. Apa yang menarik perhatian ana adalah, satu kain rentang yang dihamparkan d atas jalan raya. Malah, dorang suruh jalan atas kain tersebut. Ermm… dari jauh ana xnampak lagi gambar apa yang ada d kain rentang tu hingga mereka sanggup suruh orang ramai yang lalu lalang pijak kain tu. 
Bila pergi dekat, hah! Benda ni rupanya. Apalagi, ana jalan atas kain rentang tu, sambil hentak2 kaki lagi… sebenarnya tu adalah symbol Freem**on…

Dah habis ronda2, masih ada lagi 20 minit sebelum masuk waktu maghrib. Ana dan kawan pergi ke surau berdekatan untuk ambil air semayang dan solat. Waktu isyak, ana dapat merasa solat berjemaah di padang stadium Kelantan. Seronok…

Dari pkul 5 sampai pkul 9.30 menunggu, barulah nampak batang hidung ustaz azhar yang mancung tuh. Fuh, lamanye tunggu…ana duduk di barisan yang agak depan sebab nak tengok jelas muka2 penceramah tu. baru je 5 minit MC mengumumkan ketibaan 4 orang penceramah popular tu, tiba-tiba hujan turun. Agak lebat jugak. Kat tengah2 padang mane ada atap atau khemah. Xpe2, separuh baju dah basah ‘bejeruk’ tapi ana stay kat tempat duduk tu. Kalau lari, hilangla tempat yang dah lama ‘cop’ tu. Separuh dari penonton dah beralih tempat ke kerusi stadium. Tapi ana stay duduk kat padang sebab nak tengok live muka UAI. Semangat betul orang Kelantan ni, walaupun hujan masih lagi menunggu untuk denagr ceramah malam tu.

“… niat tu penting dalam nak sampaikan ilmu, bukan untuk mencari popularity…”

Itu kata-kata ustaz azhar bila ditanya mengenai rahsia kejayaan dirinya yang semakin popular sekarang. Boleh dikatakan dan mengalahkan artis kot. Betul3… bersemangat betul ana dengar kata-kata nasihat dari UAI. Heliza pandai menjawab setiap soalan yang diaju dan diselitkan juga dengan nyanyian. Best suara dia. meyda pula menarik dengan loghat indonnya.
Di awal majlis, tirai dibuka dengan hujan dan di akhir majlis juga tirai ditutup dengan hujan juga…tapi Alhamdulillah, banyak persoalan yang dijawab dengan baik dan penuh isi oleh mereka.
Badan dah mula terketar-ketar bila berada dalam bas yang pasang pendingin hawa lagi… tapi kenangan semalam xkan dilupakan. insyaALLAH jika diberi peluang lagi, ana nak sekali lagi bertemu live dengan UAI… 

Thursday, 11 October 2012

ALLAH ada untukmu


Bismillahirrahmanirrahim

Jika jam loceng itu tugasnya mengejutkan lenamu, mengetuk kelopak matamu untuk dibuka…

Izinkan diriku menjadi seperti locengnya,

Mengetuk pintu hatimu untuk kejalan yang diredhai Allah, membuka matamu untuk mengenal erti ukhuwah.

Biarlah jarum jam yang meniti di setiap barisan nombor menjadi saksinya bahawa masa yang kita ada sebenarnya telah kita gunakan sebaik mungkin untuk mengenal kekasih hati yang dirindui dan dicintai, Allah 
swt

Jika mampu, diriku cuba ingin memberimu KEBAHAGIAAN. Yang pasti bukan kebahagiaan dunia, bukan juga kebahagiaan akhirat tapi kebahagiaan kedua-duanya…

Jika mampu, diriku cuba untuk memberimu KEKAYAAN. Bukan kekayaan dunia semata tapi kekayaan akhirat menjadi tumpuan…

Tidak kisah apa yang diperkatan oleh setiap lidah yang sememangnya tidak bertulang, yang pasti aku ada kamu

Jalan ke destinasi seterusnya semakin hampir, gementar hatiku, terasa lemah jantung ku, namun jangan cepat mengalah…
Selagi jarum jam berdetik, masih ada masa untuk kita

Masa untuk bersuka ria?
Masa untuk bermesra?
Masa untuk belajar?
Masa untuk melihat keindahan Allah?

Tapi yang paling utama

Masa untuk BERTAUBAT

Doaku semoga dirimu sentiasa dalam redha ALLAH walau dimana pun kita berada, setinggi mana pun ilmu duniawi, setebal mane sijilmu, ingatlah, ALLAH yang satu.

Sayang kamu kerana kasihNYA…=)

Friday, 5 October 2012

Kuatkah aku?


‎"ya Allah, selamatkan kami dari kecelakaan ya Allah,lindungi kami dari kejahatan"

Pagi yang indah, damai dan dingin. terasa berat badan untuk bangun. alhamdulillah dengan izin ALLAH ana masih bernafas hingga ke saat ini. tiada jaminan sedikit pun untuk kita mengatakan kita pasti masih hidup sejam kemudian. semuanya ditangan Allah swt...

Tadi akhawat ada masak2 kat luar untuk sarapan,kitorang masak telur dlm tanah.hehe.seronok..tempat kami berkumpul agak tersorok sikit. selesa untuk akhawat2 sahaja..pas mkan ad pengisian. perut dah kenyang, bolehla khusyuk sikit dengar isi2 tazkirah yg disampaikan. 

Tiba2 je ada sekumpulan orang datang dari belakang jerit2. bertopeng. kitorang agak terkejut la. dorang marah2 kitorang,bawa kayu lagi.mula2 ana blurr sangat. pastu tiba2 rase kayu kena kat leher ana...=(..TUNDUK SMUA!!..ana nampak mereka agak kasar dengan kami semua. Ana kaku, xtahu nak lari atau jerit saje. Ana nmpak mereka sudah mengelilingi kami. Jauh di depan ana, lagaknya seperti ketua, hanya matanya yang ana nmpak tapi  suaranya lantang jelas di telinga ana, dia menjerit, 

"TARIK 3ORG GADIS TU,ROGOL DORANG!"

ya Allah, ape ni??
mase tu punye la ana takut. Ana kat bhgian tepi pastu tiba2 je rase dorang tarik ana kuat sgt... dorang tarik lengan ana rase nk tercabut, mase tu ana dah nk nangis, mata dah kabur, kawan2 ada pegang ana xnk bagi lepas.....

"ya ALLAH, jika nilah perasaan saudaraku di palestin,syria dan rohingya, selamatkanlah mereka yaAllah, selamatkan islam"


inilah sedikit prkongsian dri ana, tadi akhawt brlakon watak tentera israel n ktorg mangsa...seriusly mase dorang tarik ana n kata nak rogol, badan ana rase lemah n takut sgt2. macam2 terbayang mase tu. walaupun mereka smua akhawat tapi ana dapat rasekn takutnya berada di situasi begitu...mmg nk nagis time tu... mula2 nmpk main2 tapi mmg xleh nk gmbarkan perasaan time tu...ya ALLAH!

Thursday, 27 September 2012

Akhirat yang dikejar


“kenapa Sport science?”

“boleh ke ni…sukan?”

“emm…sport??”

“pakai mcam ni?...boleh ke?”

Emmm… itulah serba sedikit ayat tanya yang selalu menjadi alunan kat telinga sampai hari ni. Nampak simple je kan ayat2 tu. Tapi maksud disebalik kata tu yang menjadi hati sy sentiasa bergelojak, xtenang dan kadang2 terguris jgak di hati.

Terserahlah kepada mereka yang bertanya. Saya cuba memberi jwpan yang terbaik tapi kadang2 bila xmampu fikir, sy akan terima saja ape yg kawan2 semua cakap. insyaAllah mungkin mereka yang bertanya ni lah yang sebenarnya mengambil berat tentang diri sy kat sini…

Thanx to all my friends yang byk bagi support. insyaAllah bukan kejayaan dunia yang menjadi kebanggaan tapi kejayaan akhirat yang amat dipinta. =D.pahitnya mungkin terasa lama tapi yakinlah bahawa manisnya itu selama2nya.  


Saturday, 22 September 2012

sahabat sampai Syurga


Hari ini saya akan mulakan lembaran baru untuk menjalani kehidupan seperti biasa cuma suasana yang berbeza. Mungkin hari-hari yang akan dilewati bukan lagi bersama sahabat2 seperti hari-hari sebelum ni. Tapi kenalan baru menjadi kekuatan untuk terus berjuang di sini. Bukan bermakna saya akan melupakan sahabat saya di Sarawak sana yang telah sama-sama melayari kehidupan yang paling manis dalam sejarah hidup saya, tapi ukhuwah ini tetap akan mengalir dalam diri dan jiwa ini.

Panjang pulak madah berpuitis ni ye.=).

InsyaAllah kehidupan ini xkan dapat kita katakan sia-sia jika pengisiannya penuh dengan ilmu ALLAH. Syukur ke hadrat Illahi kerana walau sekejap, tapi dapat jgak saya merasa manisnya hubungan persahabatan bila ukhuwah itu terjalin atas nama maha Pencipta. 

Ok, sy xkan lupakan kenangan selama dua tahun kat unimasku gemilang sampai time org nyanyi lagu usm, sy duk nyanyi lagu unimas gemilang. Ni kalau dekan tahu ni, abisla.=)…

sebelum memulakan bicara kata ni, ingin saya menyusun sepuluh jari andai ada tersalah kata or terkasar bahasa. Biasalah kalu perkongsian hati mgkin akan ada sedikit calitan emosi disebalik kata2…

Bukan senang nak jadi senang kan. Sy sokong statement tu. Masa study week final exam aritu, ada jgak rase tertekan tambah2 lagi bila kena uruskan surat-surat untuk pertukaran u. boleh bayangkan camne perasaan mase tu. Niat nak dapat result terbaik tapi dalam masa same, hati ni resah… ‘buat ape nk study sungguh2 n dapat result gempak,kau kan nak tukar u lepas ni’…ya Allah, betapa lemahnya jiwa raga time tu. Tapi apa yang bermain di fikiran sy mase tu, saya nak gembirakan hati umi dan abah. Xnak mengeluh depan dorang. Keputusan umi untuk sy mencuba permohonan ni, betul2 tekad. Walaupun berat hati ni untuk poskan surat2 tu tapi bila fikirkan umi, sy bulatkan kata untuk pos jgak. Tapi dalam mase same, sy terlupa menjaga hati kawan2 terdekat. Ya Allah, rase sangat bersalah bila kawan baik meluahkan perasaannya kepada sy. Dan baru sy tahu keputusan yg sy buat tu benar2 mengguris hatinya. Tapi dalam masa sama dia terus memberi semangat kepada sy. Rase sangat bersalah masa tu. Sy hanya mampu berdoa memohon kekuatan dan diberi petunjuk untuk memilih jalan yang benar.

2 bulan berlalu, masih tiada jawapan dari pihak2 universiti pilihan. Sehinggalah seminggu selepas raya aldilfitri, sy menerima panggilan untuk hadir ke ujian munsyi. Hanya 2 pilihan tempat yang diberi, kat KL or Penang. Jauh jugak nak pgi ujian tu. Lagi2 orang baru lepas raya, konfem jalan jem dan tiket pun mahal.

Cek tiket kapal terbang ke KL…mak aih! Biar betul…rm400 pergi sahaja…

Memang xde pilihan time tu… terpaksa la book tiket yang tu walaupun mahal. Sebelum book tiket tu, banyak kali sy menelefon pihak sana untuk tukar tempat ujian di Kelantan tapi xdapat. Ok, xpela kalu xdapat. Tiket dah tempah. Berserah je. Keesokan harinya, sy dapat kol dari pihak sana, dan dengan senang hatinya dia memberitahu yang saya dapat tukar tempat ujian munsyi di Kelantan…

Ya Allah, rase cam sempit je lubang telinga ni time dengar suara kat phone. Terkejut punya pasal, sy xdapat tahan perasaan sedih time tu. Saya jelaskan kpd pemilik suara di talian yang sy dah tempah tiket ke KL dan xnak ubah tempat ujian dah. Rase nak nangis mase tu. Pemilik suara tu tetap bagitau yang sy perlu exam di Kelantan. Time tu jgakla, air mata ni sangat laju mengalir xbleh nak tahan dah. Sy terdiam sekejap. Bila nak bersuara je, tangisan jadi makin kuat. Malu eh… mula2 pemilik suara tu masih tegas dengan keputusannya tapi bila dia dapat dengar tangisan sy, suaranya jadi kalut… “cik,cik,kenapa ni? Jangan mcm ni cik….xpe2, cik tunggu sebentarnya, sy akan hubungi pihak di KL. Mungkin mereka akan consider ye cik…”

Hehe… suara operator lelaki tu putus di talian… berkesan jgk tangisan ni…

Tapi geram jgak sbb dia bagitau lambat tentang ni. Kalau bagitau awal2, xdela nak tempah tiket flight yang mahal tu. Lepas dapat kol tu, seluruh badan sy lemah, ketar n jadi lembik. Sy terus ambil wuduk dan solat dhuha. Rase lemah sangat badan time tu. Jari2 jadi sejuk dan ketar. Mungkin takut untuk jelaskan perkara ni kat family sbb dorang dah habiskan banyak wang untuk sy exam di KL. Camane perasaan mereka bila sy terpaksa cancel tiket penerbangan tu dan exam di Kelantan je.

Sy hanya mampu mendoakn yang operator tu akan memberi jawapan yang menyenangkan hati. Lama menunggu, akhirnya pemilik suara td memberitahu sy xperlu ubah tempat exam tersebut. Alhamdulillah… time tu jgk rase panas je muka bila teringat sy menangis tadi. Cepat2 ucapkan terima ksh dan letak phone. Lega hati.

Ujian tu xdela susah sgt, just soalan basic mengenai personaliti. Xpela, jauh berjalan banyak pengalaman. Alhamdulillah lepas ujian tu, sy diberitahu untuk isi maklumat peribadi di laman web usm. Dgn gembiranya sy bertanya,

“yeke, maknanya sy lulus ujian munsyi tadi?”

“oh, ujian munsyi ke tdi cik? Sebenarnya sebelum ujian ni lagi cik dah diterima masuk ke usm…”

Laaa… semangat sy dtg dari jauh untuk ujian tu, ingatkan ujian ni yang menentukan sy lulus x ke usm, rupa2nya dari awal2 dah lulus masuk usm. Emmm… kena banyak bersabar ni.

Mase tu, sy terbanyangkan kawan2 kat Sarawak, mesej demi mesej diforwardkan kepada kawan2 rapat. Macam2 reaksi yang sy dapat. Tapi yang paling sy sedih bila nak tinggalkan kawan2 asuni dan keluarga ISMA Sarawak. Ya Allah, hanya DIA yg maha tahu perasaan sy time tu. Tapi sy tahu keputusan ni banyak mengguris hati teman2 rapat.

Sebenarnya diri ni xmampu menanggung semua ni sendirian tapi mujurlah kawan2 di sana tetap menyokong keputusan ni. Walaupun kadang2 terasa lemah semangat tapi sy relakan setiap kata2 yang keluar dari kawn2 sy. Mereka terlalu baik untuk ditinggalkan. Sayang kamu semua lillahi taala…

Walaupun semua hati2 ni sedih tapi mereka xlekang memberi senyuman dan kata2 semangat. 5 hari sy di UNIMAS untuk menguruskan urusan dengan pihak pejabat dan mengemas barang2. Dalam mase 5 hari tu sy mendapat 2 biji kek yang sangat sedap.=)

Kek ni dari UPPS Kolej Perubatan....=)


kek ni dari ASUNI. sayang antunna.=D



Gembira dapat kumpul ramai2. Tapi kegembiraan tu menjemput kesedihan. Suka, suka jugak tapi mungkin ni adalah kali terakhir sy akan bersama kawan2 di Sarawak.

insyaAllah ukhuwah ni xkan terputus walaupun kita berjauhan…sayang antunna sangat2… terima kasih kerana menjadi sahabat sy yang paling baik. Sy minta maaf jika sy xdapat menjadi seorang kawan yang baik. Tapi ketahuilah perubahan yang sy bawa ni adalah dari antunna semua. Terima kasih semua… terima kasih ASUNI(akhawat asasi Unimas), sahabat nursing, 3orang teman baik di kolej perubatan(aisyah, asyqin dan natrah), sahabat medic, anak2 usrah, keluarga ISMA dan teman2 seperjuangan semua.=D all the best semua k!




Saturday, 7 July 2012

tanda ALLAH cintaimu


Kursus Pra-perkahwinan


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, dah siap design untuk kursus pra-perkahwinan yang bakal di jalankan di Fakulti Perubatan UNIMAS tidak lama lagi. Syukran kepada sahabat ana yang telah mengerah keringat mencipta design button badge ni yang sangat cantik warnanya, semerah hati, sesuai bagi mereka yang bakal melangkah ke jinjang pelamin nanti. InsyaAllah.

Kursus ini khas untuk senior-senior di fakulti perubatan yang bakal menghabiskan tahun pengajian mereka dan sudah bersedia untuk menjalani hidup berkeluarga. Junior tunggu dulu, bagi peluang kat akak2 dan abang2 dulu ye.=)

objektif kursus ini adalah:

  • Mendedahkan para penuntut Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UNIMAS tentang  dunia  perkahwinan agar lebih memahami tuntutan syariat dan pergaulan yang dibenarkan dalam Islam.
  • Memberi pendedahan dan kefahaman tentang persediaan kehidupan berumahtangga dan cara menguruskannya serta panduan bagi mempersiapkan diri untuk menghadapi alam perkahwinan dan tanggungjawab membentuk sebuah keluarga.
  • Melahirkan pelajar-pelajar Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, UNIMAS yang lebih berpengetahuan dan bersedia untuk mengikuti tuntutan sebenar agama terutama daripada segi batas pergaulan sebelum berkahwin.
  • Untuk memberi penekanan bahawa agama Islam adalah agama yang mementingkan kesucian dalam semua hal dengan menetapkan hukum-hukum dalam pergaulan.
  • Memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pelajar bukan Islam tentang pentingnya setiap orang beragama Islam mengikuti kursus pra-perkahwinan sebelum menuju ke alam perkahwinan sebagai persediaan dan memelihara hubungan yang suci.
  • Kursus ini juga dapat menyatukan pelbagai kaum dan agama dalam menambahkan ilmu pengetahuan tentang indahnya agama Islam yang menggalakan dan memelihara hubungan sebelum perkahwinan dan memelihara zuriat pada masa akan datang.



Ana harap semoga semuanya berjalan dengan lancar. Memandangkan ini adalah kursus kahwin yang pertama diadakan di fakulti ini, diharapkan semuanya dipermudahkan segala urusan dan mendapat keredhaan ALLAH. aminn...


surat untuk sahabat



Assalamualaikum w.b.t,

Surat ini kutitipkan khas buat sahabatku yang kusayangi kerana Allah, kerana kamu adalah saudara seislamku, seagamaku yang dianugerahkan Allah dalam hidupku.
Detik ini, aku hanyalah seorang manusia biasa, yang lemah, yang tidak mempunyai kekuatan yang teguh..kekuatan untuk menegur dirimu sekali gus mengingatkan diriku..
Aku..
Aku tak layak..
Namun..
Menjadi tanggungjawabku atas amanah Allah, membawa dirimu ke jalan yang benar, iaitu jalan yang diredhai Allah. Meskipun aku bukanlah insan yang cukup baik, yang serba kekurangan, yang ada cacat celanya di mata Allah, kugagahkan jua diriku untuk mengarang surat ini buatmu , sahabat yang kusayangi, jua sebagai peringatan untuk diriku terlebih dahulu..
Kerana..
Aku tak sanggup lagi menzalimi diriku dan dirimu..
Lebih-lebih lagi di hari pengadilan yakni kiamat nanti..

Sahabatku yang disayangi,
Sering kali kita lupa,
Sering kali kita ambil mudah tentang aurat sesama kita, sebagai wanita muslim
Sahabatku,
Kita hanya merasakan perlu untuk menjaga aurat di hadapan dan pada pandangan kaum Adam dan non-muslim sahaja, sedangkan..kita lupa..lupa sesuatu yang penting, iaitu
Aurat..aurat antara kita, sesama wanita islam..

Sahabatku,
Ingin kubicarakan di sini dari lubuk hatiku sendiri, bahkan ini merupakan teguran dari Allah buat diriku dan dirimu, kerana Dia, Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Sahabatku yang dicintai kerana Allah,
Aurat wanita sesama muslim adalah dari paras pusat hinggga ke paras lutut..ia perlu dijaga daripada pandangan sesama kita..haram..haram sahabatku apabila kita mendedahkan walaupun kita sesama perempuan..

Sahabatku,
Selama ini kita telah menzalimi diri masing-masing tanpa menyedarinya, melalui pemakaian kita, contoh terdekat yang kita dapat lihat ialah ketika berada di dalam rumah ataupun bilik, seluar pendek..yang menampakkan peha yang sepatutnya dilindungi..yang menjadi aurat antara kita
Pernahkah kita terfikir?
Akan zalimnya kita terhadap mata kurniaan Allah ini, memandang kepada yang tidak halal, yang Allah larang, juga zalim terhadap hati kecil ini, menambahkan lagi titik-titik hitam buatnya dek aurat yang tak terjaga itu..

Alangkah terseksanya mata kita..hati kita..peha kita..kerana mereka juga islam seperti kita,
Kita..menzalimi mereka iaitu anggota badan kita sendiri
Ya Allah, berdosanya kita terhadap mereka dan orang-orang sekeliling yang turut memandang,
Tak malukah kita? kepada manusia? Bahkan sepatutnya kepada Allah?


Sahabatku,
Maafkan diriku , kuutarakan hal ini kerana kasihku buat seorang sahabat kerana Allah,
Kerana aku takut..takut kepada Allah..apabila anggota badan selain mulut berkata-kata di hadapan Allah s.w.t. tentang kezaliman ke atas mereka,aurat mereka yang tak terjaga oleh tuannya sendiri

Sahabatku,
Aku tak ingin suatu hari kelak, di hari pengadilan yakni kiamat nanti, kamu menyalahkanku kerana tidak menegurmu, memperingatimu sebagi saudara seislamku, aku pasti..pasti bahawa kamu juga akan melakukan perkara yang sama buatku.. bukankah kita ingin menuju ke syurga Allah bersama-sama, tidaklah hanya mementingkan diri sendiri..maka sahabatku, marilah sama-sama kita menutup aurat  di hadapan orang sekeliling mahupun saudara perempuan sendiri, kerana..kita sangat berharga, jangan disiakan nikmat Allah itu..sesekali jangan!

Sahabatku yang disayangi kerana Allah,
Ketahuilah kamu, setiap kali mata bertemu aurat, fikiran ini tidak menentu, hati ini tidak tenang, lebih-lebih lagi kita..sebagai seorang pelajar yang sedang menuntut ilmu, akan menyebabkan kita mudah lupa akan ilmu yang dipelajari, ilmu tidak berkat, kefahaman akan berkurang hari demi hari..dek memandang aurat yang haram itu.

Tidak kasihankah kita?
Menyebabkan orang sekeliling gusar dan tidak menentu tanpa kita perasan, walaupun mulut xberkata-kata, tetapi hati mereka tetap membenci akan perbuatan yang mendedahkan aurat itu.
Malah bertambah sedih..apabila..sambil membaca buku, terlihat aurat yang melintas di depan meja belajar..sambil makan, terlihat aurat ketika menyuapkan nasi ke mulut..bahkan banyak lagi yang kita tidak sensitif

Sahabatku,
Mulai saat ini,
Fikirkanlah tentang dirimu dan orang-orang sekelilingmu kelak,
Sanggupkah kamu berbantahan dan saling menyalahkan di akhirat kelak?
Kerana tiada yang menegur akan haramnya mendedahkan aurat sesama perempuan.

Sanggupkah kamu buat diriku seperti itu?
Sanggupkah aku membiarkan dirimu begitu?

Tak sanggup sahabatku,
kerana aku menyayangimu kerana Allah

Sunday, 1 July 2012

Dunia yang diTarbiyah




“ Jom”

“nak pegi mane?”

“makan, mak usrah belanja…=)”

Bermulanya hidup di bumi  Sarawak ni, ana rasa terlalu asing. Pelik. Hairan. Bukan kerana orangnya bersumpit. Bukan sebab pakaiannya hanya cawat. Ana sedar ana silap dan terpengaruh dengan kata-kata kawan dan sedara mara tentang rumusan yang diberikan tentang bumi Sarawak.

Tipulah semua tu. Mane ada orang pakai cawat kat Satok. Xde pun orang kena sumpit kat Waterfront. Datang dulu sini, baru tahu.

Ana pelik sebab ramaiiinyaaa pakai tudung labuh!

Ana hairan kenapa ada usrah kat sini???

Ingatkan kat semenanjung je ada benda2 macam tu.

Alhamdulillah, ana telah ‘dilanggar’ oleh tarbiyah bermulanya hari kedua berada di Sarawak. Time tu minggu orientasi. Kawan sebilik ana menjadi target para murabbiyah dalam mengajak kearah kebaikan. So, bila dah sebilik, ana pun terheret sama ke dunia baru.

Dunia ana telah ditarbiyyah selama lebih 2 tahun di sini. Alhamdulillah, indahnya merasai pahit manis perjalanan ini bersama2 teman seperjuangan.

Seriously, nak tekankan di sini perkara paling penting bila dah berjauhan dengan keluarga adalah pilih kawan yang baik. Dulu pun pernah buat esei BM kan, ‘faktor-faktor kejayaan dalam hidup’, mesti ada isi ‘pilih kawan yang baik’… emmm, sekarang apply kan apa yang antunna dah huraikan dalam esei 350 patah perkataan tu. Jangan tahu teori je, praktikal tu yang penting.

Yang penting tak semua masa dalam hidup kita di guna hanya untuk exam bertulis je, yang paling penting PRAKTIKAL. Praktikkan apa yang antunna dapat dalam pelajaran dan dalam usrah. Mula-mula rasa berat nak ikutkan, tapi bila ada kawan, sama2 buat, xterasa beban untuk menjalankan tanggungjawab kita sebagai seorang muslim.

Dan demikian pula kami telah menjadikan kamu (umat Islam) “umat pertengahan” agar kamu menjadi saksi atas perbuatan manusia dan agar rasul (Muhammad) menjadi saksi atas perbuatan kamu…” (al-Baqarah, 2:143)

“berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun dengan rasa berat, dan berjihadlah dengan harta dan jiwamu di jalan ALLAH. Yang demikian itu adalah lebih baik bagimu jika kamu mengetahui” ( at- Taubah, 9: 41)

Ayat yang kedua ni amat terkesan dihati ana bila dihuraikan maksudnya. Kenapa perlu ‘harta dan jiwa’?... betulla, ana pun pernah merasai beratnya untuk berjihad dengan harta terutama bila ada daurah atau program2 khusus yang memerlukan sedikit yuran. Tapi ketahuilah,

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal itu tidak menyenangkan bagimu. Tetapi boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal itu baik bagimu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu…” (2: 216)

p/s: suka tengok muslimin main bola pakai seluar bawah paras lutut.=)...kan menjaga aurat tu   

Friday, 29 June 2012


Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah, sudah 4 hari ana masuk wad. Dengan izin ALLAH ana tidak sakit ape2 melainkan diberi kekuatan untuk terus berjuang meniti hari-hari yang berlalu... sepanjang tempoh itu ana amat bersyukur dengan nikmat kesihatan yang diberikan. Dulu dan sekarang. Syukur kepada yang Maha Berkuasa.

Tugas sebagai seorang jururawat mungkin agak memenatkan lebih-lebih lagi ini adalah minggu pertama ana ditempatkan di male medical ward. Hari pertama terasa kepenatannya menyengat sampai sakit belakang, tapak kaki, lenguh badan dan mengantuk. Bukan ana sorang tapi teman2 lain juga alami benda yang sama. Xheranla kalau camtu. Tu baru nikmat.=)

Seminggu berlalu, masih ada 5 minggu menanti. Ermm… lama jugak posting kali ni. 3minggu pertama ana akan berada di Hospital Umum Sarawak, Kuching. Dan 3 minggu seterusnya di Hospital Serian. Semoga ana dipanjangkan umur untuk terus timba pengalaman ni. Dan yang paling penting semoga kita dipanjangkan umur untuk sampai ke Ramadhan tahun ni. Aminn…

Shift malam agak berbeza dengan shift pagi. 2 waktu solat, asar dan maghrib amat perlu dijaga. Kadang-kadang ana terleka dengan procedures yang perlu dibuat hingga terlewat menunaikan solat. Mujurlah kawan2 saling mengingatkan.

Kadang-kadang sedih bila teringatkan patients di wad tu. Yang paling menyetuh hati ana, seorang pesakit lelaki mengalami demam panas yang agak teruk dan keadaannya sekarang lumpuh. Tidak mampu bergerak. Dari seorang askar yang gagah, takdir ALLAH menguji keimanannya. Ana sebak melihat maknya yang sanggup datang dari semenanjung, kasih seorang ibu digagahkan kudratnya demi anaknya. Tiap2 hari sanggup bermalam disisi anaknya. Semoga usapan dari tangan seorang ibu mampu memberi kekuatan buat anaknya kembali bangkit dan sembuh. InsyaALLAH.


Saturday, 16 June 2012

Qiam di court



BREAKING DAWN

Breaking dawn.breaking don.breaking dong. Ikutlah nak sebut camane pun. Tapi Alhamdulillah, akhirnya menjadi jgak plan nk qiam kat court bola tampar.

Indahnya merasai kedinginan embun pagi bersama teman seperjuangan yang bersama-sama menyokong jalan menuju kebaikan. Alhamdulillah, ALLAH masih gerakkan hati-hati ini untuk terus berusaha membuat kebaikan kepada diri sendiri mahupun sahabat terdekat.

mungkin hati ini terasa sedih bila keadaan tidak lagi mengizinkan diri untuk terus mengasah bakat dalam permainan yang paling diminati sangat2. Bola tampar.

dulu time asasi, waktu petang selalu je main ngan kawan2. sekarang pun still main tapi hanya pada masa2 tertentu. waktu petang adalah waktu yang kritikal. mungkin disebabkan court hanya ada satu, jadi percampuran lelaki dan perempuan dalam permainan tidak dapat dielakkan.

Allah masih gerakkan hati ini untuk memilih mana yang lebih baik untuk diri ana dan sahabat2 yang faham tentang batas2 yang perlu dijaga. Rasenya waktu pagi adalah waktu sesuai untuk main bersama-sama muslimah je.

walaupun berat makin menaik, tapi xsemestinya dengan bermain bola tampar je kita dapat turunkan berat badan kan...=)

banyak lagi aktiviti sesuai. jogging. berenang. jalan-jalan pgi satok...=)

Bila kawan ajak nak qiam kat court bola tampar, rase teruja sgt2. Sebenarnya, macam-macam boleh buat kat court tu, bukan just main bola aje...

Alhamdulillah... teruskan perjuangan sahabatku!