Thursday, 27 December 2012

Cinta buat kita berubah?





“ maka ingatlah kepadaKu, Aku pun akan ingat kepadamu…” (2:152)

Entry sebelum ni pun ana pernah post mengenai tanda-tanda cinta Allah kepada hambaNya… SubhanaAllah, kalau kita sedang dilamun cinta sekarang, apa perasaan yang sedang alami?... Excited, senyum sokmo =D, asyik teringat kat sidia, mesej yang sidia bagi xnak delete, mandi xbasah, makan xkenyang, tapi tidur mesti lena… Jika itu yang berlaku, adakah ia benar-benar mengubah hidup kita?

Ya. Memang benar.

Disini kita fokuskan kepada cinta selepas kahwin. Bagaimana rasenya cinta selepas kahwin ni? Ana rasa ramai akhawat2, muslimat diluar sana pasti ramai yang berkeinginan untuk kahwin kan. =). Memang perasaan cinta adalah lumrah hidup kita. Dah disebatikan dalam jiwa kita untuk merasai rasa cinta, rasa ingin dicintai dan memberi rasa cinta kepada yang disayangi. Ketika tengah dilamun cinta tu, rase-rasenya kalau suami/sidia suruh kita buat sesuatu, kita buat x? konfemla kita buat dengan begitu excited, bersungguh-sungguh buat tanpa rasa terpaksa pun. Sebab apa? Sebab kita sayangkan dia dan dia sayang kan kita. Setiap yang kita lakukan, kita mengharapkan cinta sidia akan lebih kuat untuk kita…

Subhanallah, indahnya rasa disayangi dan dicintai. Sebenarnya begitulah praktikal yang Allah mahu dari kita. Bilamana kita rasa ingin dicintai oleh Allah, Allah memberi syarat-syarat-Nya untuk kita lakukan. Allah suruh kita menjaga aurat, Allah suruh kita menjaga pergaulan… kalau kita betul2 cintakan Allah, kita mesti akan buat semua ni tanpa rasa dipaksa pun kan. Cinta Allah xakan pernah menghampakan kita. Kerana Allah juga sentiasa cinta akan hambaNya yang menjaga agama DIA dan setiap saat cinta Allah xpernah berubah. Wow! Bestnya kalau macamni… =) Hebatnya!

Antara tanda Allah cintakan kita adalah Dia xbagi kita lalai, Dia memberi kita kesolehan, Dia memberi kita kelembutan dan Dia menyukarkan kita dari melakukan maksiat.

Setiap perubahan yang berlaku pasti ada titik permulaannya dan titik permulaan ana adalah kenal ALLAH dan bersahabat dengan mereka yang juga inginkan perubahan.

Tak kenal maka xcinta? Betul ke? Ana setuju dengan statement ni. Sebab apa? Kerana jika kita betul2 kenal sifat2 Allah, kita tahu tentang tujuan hidup kita, kita kenal diri kita, pasti kita akan lebih sayang dan cinta pun lebih. Bilamana Allah cintakan hambaNya, Dia memberi kita kefahaman agama. Maknanya kalau kita dapat konsisten ikut usrah atau halaqah setiap minggu, pergi ke program-program agama, insyaAllah cinta kita pasti lebih kuat kerana kita sudah kenal dengan lebih mendalam bagaimana sebenarnya orang yang akan kita cintai ni. Betul x?


Kita kena banyakkan doa semoga cinta Allah sentiasa bersama kita dan redha Allah sentiasa mengiringi setiap perbuatan yang kita lakukan. insyaAllah… 

Mungkin beginilah hari2 kita tanpa ALLAH

p/s: kalau nak main bola tampar boleh tapi jangan becampur dengan lelaki yang bukan mahram...=)

Monday, 24 December 2012

Kata semangat



Hebatkah aku?



Tarbiyyah menuju jalan Allah sulit.

Kerana menempah syurga itu bukan semudah menguis pasir di pantai untuk mencari remis tapi ia memerlukan tenaga yang banyak. Memang harganya mahal. Tidak cukup dengan gaji berpangkat Prof, tan sri, datuk, atau lain-lain…

Tapi sulit itu mengukuhkan. Kukuh di hati kerana dengannya, iman kita bertambah. Perjalananya terlalu panjangggg… untuk hasil yang menyenangkan hati.

Pertama sekali, kita kena tajdid niat (betulkan niat) dulu sebelum melangkah ke step seterusnya.

Kenapa perlu tarbiyyah?

“ … kerana kamu menyuruh berbuat yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, dan beriman kepada Allah…” (3: 110)

Perubahan itu bukan terletak pada para murabbiyah semata tapi diri kita yang perlu cuba melangkah dari batas yang penuh dengan perkara sia-sia.

“nak berubah perlu mula dari hati, tanamkan sifat cinta pada ALLAH. Kita xkan rase penat buat kerja dakwah ni kalu kita tahu sebenarnya inilah tanggungjawab kita…”
Bergema kata-kata seorang akhawat tempoh hari.

maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketaqwaannya…” (91: 8)

Tapi tak ramai yang memilih jalan yang mendaki. Kerana pahala xnampak. Kalau result exam, 2 3 minggu lepas test lecturer dah tampal depan bilik dia. Jadi, kita tahu usaha kita yang sebanyak itu, gred exam setinggi/serendah itu… tapi pahala, kita xtahu. Semua itu urusan Allah. Itulah ujian kepada kita untuk melakukan ibadah bukan kerana mengharapkan pahala semata2 tapi kerana Allah suruh.

Antara tarbiyyah dan oksigen. Mana yang antunna pilih??

Hidup tanpa oksigen, jasad kita mati
Hidup tanpa tarbiyyah, jasad hidup tapi hati mati… nauzubillah

Rendahkanlah egomu.

“ kenapa nak sombong dengan ALLAH? Rendahkan egomu. Setiap masa kita perlukan Allah. Allah bagi segala kenikmatan kepada kita tapi nak buat perkara yang Allah suruh pun berkira… jangan sombong dengan Allah”

Allah xletakkan syarat orang sekolah agama je yang layak berdakwah, para ustaz atau ustazah je yang mesti sebarkan agama Allah. Cuba kita renungkan, xsemua yang warak/alim tu sejak lahir dah di didik seperti itu. Tapi kebanyakan mereka lahir dalam kalangan orang yang masih melakukan perkara jahiliah.

Mereka berubah… ya! Mereka berubah
Dengan izin Allah… 

Berusahalah mencari hidayah Allah. Bukan kerana hidayah belum sampai tapi kerana kita yang tidak mengeluarkan sedikit tenaga zahir dan batin untuk mencarinya…

Ubat hatimu dengan…
1)      Bace quran dan tafsinya
2)      Solat malam-kuatkan hati
3)      Bersamalah dengan orang yang soleh/ah
4)      Berpuasa- menahan nafsu
5)      Berzikir- pulihkan hati

Nikmat kuasaNya



Bila berada di perantauan…

Nikmat melihat kebesaran Allah, empat musim yang silih berganti.
Musim bunga… huh, menarik sungguh helaian kelopak yang berayun sebelum mencecah tanah
Dapat hidu bau bunga yang mekar… mungkin
Sendirian terbayangkan tentang keajaiban yang Allah bagi pada makhluknya
Masih tiada peluang untuk kesana…

“macamane keadaan kat sana, hantarla gambar, nak tengok jugak…”

Excited xterkata bila dapat berhububg dengan kawan yang berada di musim bunga ketika itu.

“alaa… cari je kat google image, gambar same je la”

Nampak tak… mungkin dia dah lama di sana… rasa biasa2 je
Hehe… ana yang excited lebih
Bila ana akan ke sana?
Jika diizinkan Allah… =)

Saturday, 1 December 2012

Ambo banggo jadi anok kelate...


Ambo banggo jadi anok kelate…
Hidup dah 20 tahun lebih kat bumi kelate, ambo rase banggo sbb baru semale ambo dapat masuk stadium kelate. Hehe

Alhamdulillah semalam dapat juga peluang untuk ana bergambar di stadium Kelantan.



Amboii… pegi tengok bola kerr kak oi?

Ishy, bola mane ada semalam. Indon lawan Malaysia kat stadium lain..

Abis tu, nape pegi stadium kelate malam2?

Sebab ada ustaz azhar..heheh
Excited sangat sampai rase macam mimpi sebab semalam dapat dengar ceramah dari 2 orang selebriti dan 2 orang penceramah yang popular iaitu ustaz azhar idrus(UAI), amin idris(penceramah TV alhijrah), heliza AF dan meyda(pelakon Ketika Cinta Bertasbih)…

Wow!
Gandingan yang sangat mantap membicarakan tentang soal ‘bicara selebriti’.
Ceramah tersebut mula pada jam 9 malam d padang bola sepak stadium Kelantan. Ana dah gerak naik bas seawal jam 5 petang. 
Awal sangat kott. 
Tapi xpe, semua ni sebab nak dengar ceramah UAI la ni… duk round2 kat pasar malam kota bharu, sempat juga ana dan kawan pekena char kuew tiau kat gerai area situ. Best jugakla. Habis je makan, pegi masuk stadium dan bergambar untuk beberapa keping gambar sebagai kenangan kat padang yang jadi kebanggaan orang Kelantan ni. 
Tengah duk jalan2 tu, ana ternampak satu gerai yang mempamerkan gambar2 palestin dan tabung untuk warga Gaza. Apa yang menarik perhatian ana adalah, satu kain rentang yang dihamparkan d atas jalan raya. Malah, dorang suruh jalan atas kain tersebut. Ermm… dari jauh ana xnampak lagi gambar apa yang ada d kain rentang tu hingga mereka sanggup suruh orang ramai yang lalu lalang pijak kain tu. 
Bila pergi dekat, hah! Benda ni rupanya. Apalagi, ana jalan atas kain rentang tu, sambil hentak2 kaki lagi… sebenarnya tu adalah symbol Freem**on…

Dah habis ronda2, masih ada lagi 20 minit sebelum masuk waktu maghrib. Ana dan kawan pergi ke surau berdekatan untuk ambil air semayang dan solat. Waktu isyak, ana dapat merasa solat berjemaah di padang stadium Kelantan. Seronok…

Dari pkul 5 sampai pkul 9.30 menunggu, barulah nampak batang hidung ustaz azhar yang mancung tuh. Fuh, lamanye tunggu…ana duduk di barisan yang agak depan sebab nak tengok jelas muka2 penceramah tu. baru je 5 minit MC mengumumkan ketibaan 4 orang penceramah popular tu, tiba-tiba hujan turun. Agak lebat jugak. Kat tengah2 padang mane ada atap atau khemah. Xpe2, separuh baju dah basah ‘bejeruk’ tapi ana stay kat tempat duduk tu. Kalau lari, hilangla tempat yang dah lama ‘cop’ tu. Separuh dari penonton dah beralih tempat ke kerusi stadium. Tapi ana stay duduk kat padang sebab nak tengok live muka UAI. Semangat betul orang Kelantan ni, walaupun hujan masih lagi menunggu untuk denagr ceramah malam tu.

“… niat tu penting dalam nak sampaikan ilmu, bukan untuk mencari popularity…”

Itu kata-kata ustaz azhar bila ditanya mengenai rahsia kejayaan dirinya yang semakin popular sekarang. Boleh dikatakan dan mengalahkan artis kot. Betul3… bersemangat betul ana dengar kata-kata nasihat dari UAI. Heliza pandai menjawab setiap soalan yang diaju dan diselitkan juga dengan nyanyian. Best suara dia. meyda pula menarik dengan loghat indonnya.
Di awal majlis, tirai dibuka dengan hujan dan di akhir majlis juga tirai ditutup dengan hujan juga…tapi Alhamdulillah, banyak persoalan yang dijawab dengan baik dan penuh isi oleh mereka.
Badan dah mula terketar-ketar bila berada dalam bas yang pasang pendingin hawa lagi… tapi kenangan semalam xkan dilupakan. insyaALLAH jika diberi peluang lagi, ana nak sekali lagi bertemu live dengan UAI…